onsdag 23 mars 2011

En favorit!

En otroligt bra bok som ni bara måste läsa om ni inte redan har gjort det är Pojken i randig pyjamas av John Boyne. Den utspelar sig i Tyskland under Andra världskriget och huvudpersonen är en 8-årig pojke som heter Bruno. Han bor med sin familj i Berlin, men en dag berättar pappan, som är officer i tyska armén, att de ska flytta till ett ställe som heter något konstigt som låter som Allt svisch. Vilket ju egentligen alltså är koncentrationslägret Auswitch, men Bruno har ingen aning om vad det är för ställe och han vet heller inte vilka hemskheter hans pappa sysslar med.

De flyttar i alla fall in i ett stort fint hus med trädgård, men när Bruno tittar ut genom fönstret får han syn på ett område med taggtråd runt och innanför taggtråden går en massa människor runt i randiga pyjamasar. Hans pappa säger att Bruno absolut inte får gå i närheten av det där området, men en dag smyger Bruno ändå iväg för att undersöka saken. Han träffar då på en pojke som sitter alldeles ensam på andra sidan taggtråden och snart har de blivit väldigt nära vänner.

Boken har ett oväntat slut som överraskade mej totalt och jag rekommenderar er att läsa denna gripande berättelse. Den finns även som film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar