måndag 28 mars 2011

Den dansande djävulen

Martin Widmark, som har skrivit en väldig massa bra böcker (Lasse-Maja, Nelly Rapp, mfl.), har nu skrivit ytterligare en spännande serie. Första delen heter Den dansande djävulen.

Huvudpersonen är den föräldralöse pojken Tyko som har det allt annat än lätt. Sedan han var fyra år gammal har han nämligen tvingats arbeta långt nere i en mörk och farlig gruva där han, tillsammans med andra föräldralösa pojkar, gräver efter silver som stadens härskare Hertig Mazoo ska ha. Tyko drömmer om frihet och om att få känna solens strålar mot sin hud.

Så en dag händer något...Tyko vaknar efter att ha drömt något märkligt och senare hittar han även en mystisk papperslapp där det står att han måste lämna gruvan vid midnatt. Efter många om och men bestämmer han sig för att göra som det står och smyger därför ut på natten. En pojke vid namn Julius har förstått att något är på gång och smyger därför efter Tyko, vilket han snart upptäcker. Tillsammans lämnar de gruvan och i hisskorgen upp till friheten trär någon plötsligt huvor över deras huvuden så att de inte ska se vart de förs. De hamnar så småningom hos en grupp med människor som kallar sig geografer och av dem får pojkarna ett uppdrag som kommer att föra dem till helt andra världar...

Läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar