tisdag 16 augusti 2011

Kate DiCamillo

En favorit bland alla de barnboksförfattare som finns är Kate DiCamillo och här tänkte jag tipsa om två av hennes böcker.

Edward Tulanes fantastiska resa: en helt fantastisk berättelse är denna om Edward Tulane. Den passar barn och även vuxna i alla åldrar och det är en utmärkt bok att läsa högt. Det är en riktig saga med många vackra bilder.
Edward är en liten porslinskanin som bor hos en flicka och hennes familj. En dag på en båt på väg till England kastas Edward av misstag överbord och hamnar på havets botten. Där börjar äventyret. Han räddas ur havet av en fiskare och efter det följer flera år av händelser där han kommer till olika miljöer och möter människor av alla de slag. Han får uppleva både kärlek och sorg för första gången, men frågan är om han nånsin kommer att komma tillbaka till den lilla flickan och hennes familj igen. 


Trollkarlens elefant: Det här är historien om en liten föräldralös pojke som växer upp hos en elak f.d. soldat som heter Vilna Lutz. Peter, som pojken heter, saknar sin syster jättemycket, men Vilna säger att hon dog när Peter var liten. Men så en kväll tar Peter mod till sig och besöker spådamens tält på marknaden och där får han veta att systern faktiskt lever. Det märkliga är dock att spådamen säger att en elefant ska leda honom till systern. Peter som aldrig någonsin har sett en elefant i verkliga livet undrar ju förstås hur det ska gå till. Samma kväll uppträder en trollkarl i operahuset och mitt i ett nummer när han ska trolla fram en blombukett till en adelsdam i publiken trillar det istället ner en elefant genom taket rakt ner i huvudet på damen. Men hur den elefanten hjälper Peter att hitta sin syster får ni läsa om i boken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar