torsdag 16 juni 2011

Spökhistorier att läsa i sommar

Det frågas ofta efter spökhistorier här på biblioteket, så här kommer ett par tips på riktigt spännande sådana att läsa i sommar:

Det tomma slottet av Irma Lauridsen: Tjejen i den här boken heter Susanna och hon och hennes familj har flyttat till ett stort hus ute på landet. En kväll bestämmer hon sig för att ge sig ut och utforska omgivningarna lite och får då snart syn på ett stort slott som ligger en bit därifrån. Det är en kall och regnig dag, men när Susanna går närmare slottet skiner plötsligt solen och det blir jättevarmt. Ut på trappan kommer då en flicka i hennes ålder, men det är något konstigt med den där flickan. Hon är nämligen alldeles blek och ser nästan sjuk ut. Och hur kommer det sig att det är natt när Susanna kommer hem igen trots att hon bara stannade vid slottet en liten stund. Det är något som inte stämmer, men vad?


Aldrig som de andra av Peter Arrhenius: En dag i skolan får William och hans klass följa med ut i skogen för att leta efter en gammal dam som har försvunnit från ålderdomshemmet, men de hittar henne aldrig. Nästa dag läser William i tidningen att damen har hittats död och han blir därför livrädd när han ser henne sitta på en bänk i parken när han är på väg till skolan. Han inser snart att han har en unik förmåga som gör att han kan se döda människor och han försöker därför hjälpa den gamla damen att komma över till andra sidan. Snart inser han att det är något mer som inte stämmer. En väldigt bra bok med ett överraskande slut.

Glitter och rök av Ewa Christina Johansson: Handlar om en 11-årig tjej som heter Lova. I hennes trädgård finns en gammal lekstuga i vilken det brinner ett ljus i fönstret varje natt. En natt bestämmer sig Lova för att smita ut och titta vad som gömmer sig därinne, men lekstugan är låst med ett stort hänglås. Plötsligt går låset upp och Lova vågar sig in. Det mystiska är att ljuset bara syns från utsidan för när hon kommer in i lekstugan är det alldeles mörkt. Plötsligt känner hon en kall hand på sin axel. Ett glittrigt moln av rök syns bakom henne och tittar man ordentligt ser man figuren av en flicka. Är hon ett spöke och vad vill hon i så fall?

För alltid av Ingelin Angerborn: Handlar om Nora som ska tillbringa hela sommarlovet ute på landet hos sin mammas väninna Vanja. Hon tycker inte att det känns så kul eftersom där inte finns nån dator, inga kompisar och ingen Sebastian som är hennes kille. Väl på plats börjar det hända många mystiska saker. Bl.a. får Nora flera sms som hon inte vet vem de är ifrån, hon hittar foton i sin mobil som hon aldrig har tagit, saker flyttar på sig och från ett rum på övervåningen hör hon en speldosa spela om nätterna. Det verkar som att någon vill henne något, men frågan är vem? En väldigt läskig spökhistoria.



Vem var Hettie Daynes? av Robert Swindells: I staden där Bethan och hennes bror Harry bor visar sig en vålnad nere vid dammen varje natt. Det är en ung kvinna som står på vattnet och pekar med ett finger ner mot ytan. Vem är hon egentligen och vad vill hon? Bethan, Harry och två kompisar till vill väldigt gärna veta och snart är de mitt i ett farligt äventyr där någon i deras närhet till varje pris vill dölja den obehagliga sanningen om vålnaden.






Läs och rys!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar