onsdag 11 maj 2011

Dagens bokprat

Idag var det dags för bokprat för 4:orna igen och då berättade jag om några av de nya böckerna som jag redan har skrivit om här på bloggen, men även om de här:

Turbo vill bli fotbollsproffs av Ulf Sindt: det finns flera böcker om Turbo – eller Bo som han egentligen heter, men han kallas för Turbo eftersom han springer så himla fort. I den här boken har Turbo börjat träna fotboll och det är han förstås riktigt duktig på i och med sina snabba ben. Han börjar därför drömma om att bli fotbollsproffs, så när en tränare från en annan mycket bättre klubb frågar honom om han vill börja hos dem istället tackar han förstås ja. Men det visar sig vara helt annorlunda att spela i en bättre klubb och ni får läsa om varför.
Teresa sju trappor upp av Britt Engdal: Ni kanske har läst boken Leila – flickan som inte fanns, om Teresa och Nalin som bor i Irak och som tvingas ljuga för att få leka med varann eftersom Teresa är kristen och Nalin muslim. Det här är en uppföljare till den boken och handlar om hur det går för Teresa när hon kommer till Sverige efter att ha flytt från Irak. Det är en fristående bok så ni måste inte ha läst den första boken för att kunna läsa den här. Teresa bor nu i Sverige och hon trivs bra, men längtar förstås hem till sitt hemland väldigt ofta. Allt känns bättre när hon får börja skolan, men en dag när hon kommer dit får hon veta att någon har försökt elda upp skolan på natten och hennes kusin Samir blir anklagad för detta. Hon är säker på att han är oskyldig men varför skulle någon peka ut honom då?
 
Drakskeppet av Maj Bylock: Det här är en riktigt spännande serie som utspelar sig på vikingatiden och detta är den första delen. Huvudpersonen heter Petite och hon är tio år gammal och dotter till en riddare i det stora Frankerriket. En dag när hon är ganska långt hemifrån får hon syn på ett vikingaskepp som ligger och lurar bakom en klippa och hon förstår då att vikingarna tänker anfalla borgen där hennes familj bor. Hon blir förstås förskräckt och bestämmer sig för att springa hem och varna alla, men hon hinner tyvärr inte så långt utan blir istället själv tillfångatagen av en av vikingarna och förs bort med deras skepp. Hon förstår snart att hon kommer att säljas som slav och frågan är om hon någonsin kommer att få komma hem igen. Det finns två delar till i serien.

Berättelsen om Matt Surrington av Andy Stanton: Matt Surrington har ett problem – han är nämligen helt säker på att han kan förvandla sig själv till en fluga, han känner liksom det på sig, problemet är bara att han aldrig har lyckats med det på riktigt. Nu har han börjat på en ny skola och den första han stöter på är skolans tuffaste kille som vill att Matt ska imponera på honom på något vis, annars kommer han att göra livet surt för Matt resten av skoltiden. Till slut kläcker Matt därför ur sig att han faktiskt kan förvandla sig själv till en fluga, men när han ska visa går det förstås inte särskilt bra. Kommer han att lyckas någon gång?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar