fredag 20 maj 2011

Böckerna om Astrakan av Katarina Kieri

Astrakan är en tjej i 8-9-årsåldern som berättar om sitt liv i ett par olika böcker som jag vill tipsa er om. Böckerna är ganska lättlästa och passar er på lågstadiet och upp till 4:an ungefär.


En dag i skolan råkar Astrakan säga att hon kan simma trots att hon inte alls kan det. När hon sen får veta att klassen ska till simhallen veckan därpå blir hon förstås jättenervös för då kommer ju alla få reda på att hon har ljugit. Hur ska hon slingra sig ur det här?

Astrakan har två bästa vänner som heter Josef och Molly. Nu har Astrakan plötsligt börjat känna sig lite konstig när hon är med Josef, det liksom kittlar i magen och hon vill brotta ner honom hela tiden. Men det kan hon inte berätta för Molly för hon verkar bara bli sur. En bok om vänskap och om kärlek.



En dag i skolan ska klassen spela brännboll och Astrakan blir lite nervös eftersom hon aldrig har gjort det innan. Killarna retas och säger att tjejerna bara kan träffa bollen med det lilla platta slagträet och till slut blir Astrakan så arg att hon tar det allra största träet och tar i allt vad hon kan. Det blir en fullträff, men det går tyvärr inte som hon tänkt sig. Hennes kompis Josef står nämligen långt fram och han får bollen rakt på näsan så att det börjar blöda jättemycket. Fröken blir jättearg och Astrakan blir förstås rädd och får dåligt samvete för vad hon har gjort. Nu kanske hon aldrig vågar gå tillbaka till skolan igen…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar