onsdag 14 september 2011

Bokprat

Häromdagen hade jag terminens första bokprat och klassen jag höll det för var 5-6B. Flera av böckerna har jag skrivit om här innan, men inte följande två. Båda är favoriter från när jag själv var i er ålder, så jag rekommenderar dem varmt.

 Idilia Dubbs dagbok: Den här boken bygger faktiskt på en sann historia. På 1800-talet försvann nämligen en flicka som hette Idilia Dubb spårlöst när hon hade gett sig ut på en promenad och först tio år senare hittades hennes kropp högt uppe i en gammal tornruin. Snart kunde man räkna ut att hon förmodligen hade klättrat upp i tornet för att njuta av utsikten och plötsligt rasade trappan under henne och hon blev fast däruppe. Bredvid hennes kvarlevor hittades även hennes dagbok och det är den som ni får läsa här. Den är väldigt spännande och innehåller även en hel del kärlek.


Häxorna: Huvudpersonen är en pojke i 10-11-årsåldern vars föräldrar har omkommit i en bilolycka, så han bor nu istället hos sin mormor. En kväll berättar hans mormor om häxorna och det är ingen saga utan helt sant. Hon berättar att häxorna finns överallt omkring oss och att det finns några knep för hur man känner igen dem. De ser nämligen ut precis som vem som helst, men tittar man närmare så upptäcker man att de har peruk, att deras spott är blått och att de alltid bär handskar för att dölja sina kloliknande händer. Vad alla häxor har gemensamt är också att de alla hatar barn. En tid därefter åker mormodern och pojken iväg på semester till en badort i England och där får pojken möta livs levande häxor för första gången. Det visar sig nämligen att de håller ett hemligt stormöte på hotellet och pojken som börjar smyga på dem får snart veta att häxorna håller på att planera för hur de ska kunna förgöra alla barn i världen. Pojken och mormodern måste stoppa dem, men frågan är hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar